Ekstra vand på fjernvarmenettet i Vig

Vi oplever i øjeblikket, at vi har et problem med ekstra vand i vores ledninger på fjernvarmenettet i Vig. Vi tror, at vandet kommer fra en kundeinstallation, og derfor har vi brug for varmekunder i Vigs hjælp. Vi anbefaler, at varmekunder i Vig tjekker deres vandmålere. Hvis du oplever, at ...

Rap skilt mod fodring af ænder

Nyt andeskilt skal give folk et smil på læben og få dem til at tænke sig om.

De fleste af os har prøvet det. At medbringe en pose gammelt brød til ænderne på søndagsturen. Men det er faktisk en udbredt misforståelse, at ænder kan tåle brød.

– Vi oplever, at mange fodrer ænderne i regnvandsbassinerne, og selvom det er i en god mening, så har det store konsekvenser for dyrene og hele økosystemet i bassinerne, fortæller Frederik Brandt, projektleder i Odsherred Forsyning.

Alger og Sygdom

Ænderne har nemlig slet ikke brug for brødet eller godt af det. Faktisk svømmer de rundt i en stor take-away-menu af lækre vandplanter og smådyr.

Når en velmenende naturgæst fodrer ænderne, opløses næringsstoffer fra brødresterne i vandet. Næringsstofferne får alger i vandet til at vokse, og de bruger den ilt, som ændernes naturlige fødekilde, vandplanter og smådyr, skal leve af. I værste fald opstår der iltsvind i bassinerne med lugtgener til følge.

Den kunstige tilførsel af mad tiltrækker også flere ænder end bassinerne naturligt kan brødføde, og flere ænder giver større risiko for spredning af sygdom. 

 

Humor i stedet for påbud

Odsherred Forsyning har valgt at gå til problemet med en ‘rap replik’ og humor, i stedet for et traditionelt og kedeligt >Fodring Forbudt< skilt.

– Vi håber, at folk vil tage godt imod det og passe godt på ænderne og de øvrige dyr i bassinerne, afslutter Frederik Brandt.

De nye skilte er bl.a. opsat ved regnvandsbassiner i Nykøbing, Vig, Fårevejle og Asnæs. 

Scroll to Top